Het gebruiken van kleur is onmisbaar voor elk merk! Elk merk gebruikt kleuren in het logo, huisstijl en producten om zich te kunnen onderscheiden ten opzichte van de concurrenten. Maar naast de onderscheidende factor is het gebruik maken van kleuren ook belangrijk voor de communicatie-uitingen. In deze blog beschrijf ik wat de invloed is van kleurgebruik en wat kleuren kunnen betekenen.

Belang van kleur voor uw merk.

Het gebruiken van kleur is essentieel voor de uitstraling van uw merk. Kleur geeft namelijk een bepaalde waarde of gevoel bij mensen. Het is dan ook van belang voor uw merkidentiteit. De klanten moeten uw merk kunnen herkennen aan de visuele kenmerken in de communicatie. Het is onderzocht dat bij het koopgedrag van de mensen het visuele aspect 93% bepalend is en hierbij de keuze van de kleuren 83% bedraagt. (Bron: Marketingfacts!) Bedrijven moeten kleuren niet op basis van gevoel kiezen, maar juist kiezen op basis welk doel behaald moet worden. Aandacht is namelijk anders dan aankoop!

Welke associaties heeft men bij een bepaalde kleur?

Iedere persoon heeft andere gevoelens en associaties bij een specifieke kleur. Door vele onderzoeken kan men spreken over globale associaties bij iedere kleur. Ook is er een duidelijk verschil te zien in de warme kleuren (rood, geel en oranje) en koude kleuren (blauw, groen en paars). Warme kleuren roepen op tot actie, terwijl koude kleuren meer zekerheid geeft. Dit wil echter niet zeggen dat een warme kleur betere verkoopcijfers genereert. De tegenstelling is dan juist om te kiezen voor een blauwe kleur, wat een hogere betrouwbaarheid geeft. Zie onderstaande tabel voor de verschillende associaties en voorbeelden bij de kleuren. (Bron: Color Emotion Guide van de Logo Company)

Gebruik de kleur consistent.

Kleur kan overal op toegepast worden. Maar om uw merk een duidelijke lading te geven, dient de gekozen kleur(en) overal in de communicatie terug komen. Dit heeft betrekking op het logo, huisstijl, kantoorpand, visitekaartjes, relatiegeschenken, etc. Online moeten de kleuren ook veelvoudig terug komen in de communicatie. Hierbij kan gedacht worden aan de website, blog(artikelen), nieuwsbrieven, verstuurde e-mails en offertes. Door consistent de kleur terug te laten komen associëren mensen een kleur met een merk. Een bedrijf wat haar kleur(en) consistent gebruik in zowel de offline als online communicatie is Coolblue.nl. Door het consistente gebruik van de kleur blauw creëert Coolblue.nl een veilige en betrouwbare omgeving. Met de oranje kleur wil het een informele (speelse) identiteit overbrengen. Een andere functie van de kleur oranje is de attentie waarde. Op de website is duidelijk te zien welke ‘call-to-actions’ er zijn.

Opvallen met etiketten.

Zoals eerder beschreven zorgt het gebruiken van kleur ervoor dat producten of merken opvallen bij mensen. De visuele aantrekkingskracht is een belangrijke functie van een etiket. Naast de opbouw van het etiket is de kleur en vormgeving essentieel.